24 noiembrie 2019

Veșnic singuri, la capăt

La scurt timp după ce îi murise mama, Ramona și-a găsit hamsterul mort. Într-o dimineață, colega ei de cameră, Ionela, a văzut că nu mișcă, l-a împuns cu degetul în spinare și a țipat de ne-a trezit pe toate - toate cele opt fete din apartamentul cu două camere, din căminul studențesc. Ionela nu mai simțise niciodată înainte răceala morții sub degete. Sub privirile ei uluite, Ramona a luat în brațe acvariul, s-a dus la toboganul de gunoi din capătul coridorului și l-a întors cu susul în jos. Hamsterul mort a dispărut într-o clipă. Și ea a putut să-și vadă de viață mai departe, cumva. Era important. Abia ce învățase cum se poate trăi după ce ți-a intrat moartea în viață. Se cufundase cu totul în caiete și cărți. Lua zece la toate examenele. Și lumea vorbea. Că așa nu e bine, că așa o să-și piardă mințile, că efortul e mare, că ar trebui să se menajeze cumva. Și că, ah, hamsterul merita o înmormântare ca lumea.

În primăvară, când am văzut că lucrurile nu se așază nicicum - forțată de binevoitori din toate părțile să ies, să vorbesc, îmi venea să vărs din greață de mine după orice ieșire -, mi-am acordat un an. Un an de doliu și de izolare și de evitat întâlnirile - îmi făceau foarte rău și cele mai inofensive ieșiri. Nimic nu e mai rău decât să fii forțat să faci conversație ușoară despre lucrurile care au nevoie să stea în sertar. Anul se apropie de final. Și simt o oarecare ușurare. Am trăit tot anul într-o singură carte. A mea. Am scris și am scris și m-am plimbat singură cât de mult am putut, am și călătorit mai mult ca oricând, când am simțit că statul pe loc este iad. M-am întâlnit cu oameni doar când nu s-a putut evita.

Ieri în târg, am schimbat câteva cuvinte cu M. C.. Singuri preț de câteva minute pe unul dintre coridoarele aglomerate, am îndrăznit și i-am spus cât de mult mi-a plăcut cartea lui. Cum m-am sprijinit astă-vară pe „M”. Cât de mult m-a tulburat, cât de rău mi-a părut că n-o mai poate citi și prietenul nostru - i-ar fi plăcut. Îndoliat și el, după pierderea tatălui, mi-a spus câteva vorbe pe care știu că n-o să le uit niciodată.
Sunt întâmplări care devin amintire prețioasă chiar în clipa când se petrec. Cu ochii în lacrimi, deodată, cred c-am văzut cum și privirea lui se tulbură, tremură sub văl, scânteiază. E greu de trăit după moarte. Scrisul mai reușește, mai salvează ici, colo, te mută în altă lume, te ajută să uiți că se moare, capetele de drum se deplasează, perspectiva se schimbă, iluzia e perfectă. Când scrisul ajunge însă la mal, când cartea în sine e salvată, e mare risc ca tu, autor, să te stingi. Acolo începe greul, din nou și din nou de la capăt. Veșnic singuri, în lumea asta unde nimic nu poate fi înțeles.

4 comentarii:

Mihai Mavru spunea...

Stimata doamna,
Cu ceva timp in urma, pe vremea salbatiei ati avut amabilitatea sa avem o scurta corespondenta pe blog. Scriam si traduceam atunci ceva in domeniul stiintific si mi-ati oferit incurajarile dumneavoastra.
Indraznesc acum sa va rog in limita timpului sa va aruncati privirea pe o povestire pe care tocmai am scris-o. Va rog nu pentru incurajari de data aceasta, ci pentru o parere.
Nu va voi indrazni sa va retin atentia cu mai mult decat primele trei pagini pentru a va putea face o idee fara sa va irosesc prea mult din timp.
Biata mama ma va ierta din ceruri pentru asta, insista mereu in copilarie ca iti poti face o parere despre lucrul scris doar dupa ce ai ajuns cel putin la sfarsit. Dar astazi traim vremuri grabite.
Va multumesc pentru orice raspuns si imi cer scuze pentru indrazneala.
Al dumneavoastra
Mihai Mavru

Veronica spunea...

Bună seara,
Îmi amintesc!
Vă rog, trimiteți-mi toată povestirea. Și de dragul mamei, care zicea bine ce zicea, și fiindcă vreau să o citesc. Nu știu, desigur, cât poate să valoreze părerea mea - dar vă promit să citesc cu atenție și cu plăcere. Mulțumesc pentru încredere.
Vă las adresa de e-mail în următorul comentariu, pe care apoi îl voi șterge.
Cu drag,
V.N.

Anonim spunea...

Mi se intamplă des sa îmi stea sufletul și gândul la câte o frază sau o expresie din postările dv. Azi m-a atins de tot fraza aceasta: ,,Nimic nu e mai rău decât să fii forțat să faci conversație ușoară despre lucrurile care au nevoie să stea în sertar."
Si uite așa mi-am dat seama cât sunt de sensibilă, că am foarte multe în sertar...că nu vreau să umblu nici măcar eu, darmite ceilalți.
Multumesc.
Mă credeți că vă invidiez că ați locuit într-o carte aproape tot anul? Uite o idee bună, mă mut pentru un timp mai lung într-o carte și încui sertarul.
Mi-e dor de fluturi.
Toate bune.
o.

Veronica spunea...

„Dar fluturii stau, toți, cu spatele la noi.”
Mi-am amintit de-un vers scris cândva tot aici, sub o fotografie de la muzeu. De la care a pornit o poezie, ca-n joacă, mai departe. Pe vremea când joaca.
Mulțumesc.
Da, să vă mutați într-o carte - e plăcut, protector, foaia face zid blând, povestea e realitate...
(Vă supărați dacă vă rog să semnați cu numele întreg? Doar dacă vreți...)