30 mai 2020

Noi cronici, interviuri, povești

„Niciun roman despre comunism nu prezintă perspectivele din Toți copiii librăresei. Detaliile defilărilor, prima transmisiune color interpretată de măcelar și așa mai departe.”
Toți copiii librăresei este un roman despre cum se fac idoli din nefericire și ratare, de către cei ce nu riscă să construiască fericirea nici când toate duc în direcția potrivită.”
„Un labirint suprapus celorlalte, traumatice și amoroase, din care o sinucigașă nu poate evada decât din prea multă dragoste pentru copii. De aceea, deloc întâmplător, ea e și un voyeur al lumii, urmărind familii, copii, ca și cum ar trăi fragmente din viața ei interzisă. Cel mai bun roman al Veronicăi D. Niculescu.”

- „Viața interzisă” - o cronică de Marius Miheț la Toți copiii librăresei, în „România literară”, aici.

*

„Un roman retrospectiv luminos asupra unei perioade văzute dintr-o perspectivă personală, fără accente ideologice, ce marchează o continuitate firească şi ascendentă în şirul cărţilor Veronicăi D. Niculescu.”

- „Dragostea, deci moartea” - Alice Valeria Micu despre Toți copiii librăresei, în revista „Apostrof”, aici.

*

„Veronica D. Niculescu știe să scrie pentru copii fără să se aplece și să-i ciupească de obraz, cum zice chiar ea. Știe să-i ia în serios ca cititori. De asta cărțile ei pentru copii au succes. Și pentru că sînt minunat scrise, minunat construite, cu atenție la dozarea detaliilor, cu grijă la poveste și pentru că le vorbește copiilor despre lucruri cît se poate de serioase, cum ar fi: libertatea, singurătatea, dorul, prietenia. Iar cărțile ei pentru copii pot fi citite cu delicii și de cei mari, mai ales de cei care mai au o cît de mică legătură cu copilul care au fost.”

- Un interviu realizat de Adela Greceanu, la Radio România Cultural, în emisiunea „Timpul prezent în literatură”, despre Iarna lui Isidor, aici.

Niciun comentariu: