13 mai 2023

Cu „Quilt” în lume - interviuri, articole

Voi aduna aici, în aceeași postare, interviurile și articolele relevante pentru „Quilt”.

♦ Prima ieșire în lume cu „Quilt” a fost la emisiunea „Timpul prezent în literatură”, realizată de Adela Greceanu la Radio România Cultural. Emisiunea s-a difuzat în direct vineri, 12 mai, înregistrarea poate fi ascultată aici.

„Veronica D. Niculescu a publicat recent volumul de povestiri „Quilt”, la Editura Polirom. După cum sugerează titlul, cartea e o pătură narativă alcătuită din diverse petice, de culori și texturi diferite, cusute bine laolaltă, cu un fir în care se împletesc stilul inconfundabil al autoarei și temele ei. Regăsim aici pasiunea pentru detalii, pentru descrierile minuțioase ale unei păsări, ale unui animal, ale unei plante, împletirea vocilor, a discursurilor incompatibile, finețea cu care se spune fără să se spună lucruri teribile. E multă amărăciune în aceste povești, multă singurătate și tristețe, dar e și multă lumină și frumusețe. „Quilt” este şi o pledoarie pentru frumuseţea care poate salva lumea, frumuseţea aceea simplă, la îndemîna tuturor, frumuseţea florilor, a copacilor, a cerului, a luminii la apus, a păsărilor, a animalelor, a naturii care e vie chiar și-ntr-un oraș ca Bucureștiul. Am vorbit cu Veronica D. Niculescu despre noua ei carte.” - Adela Greceanu

 Am răspuns pentru revista Familia la cele trei întrebări din rubrica lor, „Cum?”. Răspunsurile, aici.

La un moment dat, când mi-am dat seama că urmau să se împlinească zece ani de la ultimul volum de povestiri pe care l-am publicat și când îmi trăsesem sufletul suficient după ultimul roman (Toți copiii librăresei, scris în 2019; nu pun la socoteală tot ce a apărut între acest roman și Quilt, „jucăriile” mele, cum îmi place să numesc giumbușlucurile pe care le strecor mereu între o carte și alta, indiferent că e vorba de un roman pentru copii sau un jurnal despre natură, excepții, popasuri necesare între o carte și alta), mi-am zis că poate-a venit vremea să scot un nou volum de povestiri.

Quilt se lansează la Bookfest sâmbătă, 27 mai. Îi voi avea alături pe Adela Greceanu și Radu Vancu - pentru mine, această întâlnire în sine este un eveniment. Îmi sunt cei mai dragi și vechi prieteni, refacem un triunghi de la Sibiu. Cărțile ne-au adus aproape atunci și asta fac și acum.


 Quilt - locul 5 în topul general al Editurii Polirom la Bookfest.

Bookfest 2023: Topul celor mai mai vândute cărți POLIROM
1. Cărțile lui Iacob, Olga Tokarczuk
2. Dimineață pierdută. Ediție aniversară. Gabriela Adameșteanu
3. Kiwi 2023. Antologia de proză scurtă Marius Chivu (editor)
4. Nepoata, Bernhard Schlink
5. Quilt, Veronica Niculescu
6. Cea mai frumoasă femeie din oraș, Charles Bukowski
7. Visul Canadian, Bogdan Perțache
8. Elita culturala si discursul antisemit, Al. Florian , Ana Bărbulescu
9. Klara și Soarele, Kazuo Ishiguro
10. Ulise, James Joyce
11. Făclia de smalt. Recomandări iubitoare - Teodor Baconschi
12. Mă găsești când vrei, Lavinia Braniște
13. Metamorfoza și alte povestiri, Franz Kafka
14. Repetiţie pentru o lume mai bună, Mihai Radu
15. Dumnezeul logicii, Odifreddi Piergiorgio
16. In fața lumii lipsite de iubire, Susan Abulhawa
17. Inamicul, Erich Maria Remarque
18. Evadatul de la Auschwitz. Jonathan Freedland
19. Poarta-ti plugul peste oasele morților, Olga Tokarczuk
20. Rechini in vremea salvatorilor, Kawai Strong Washburn
21. Zorii tuturor lucrurilor. O noua istorie, D. Graeber , D. Wengrow
22. !Q84 Haruki Murakami
23. Frații noștri neașteptați, Amin Maalouf
24. Când privești înapoi, Juan Gabriel Vásquez
25. Specii, Cristian Fulaș



 Interviu în Formula AS, realizat de Dia Radu - Călătorie într-o fotografie.

– Scrii greu sau ușor? Există o plă­cere a scrisului?
– În anumite momente, da. O simți mai ales atunci când reușești să spui ceva adevărat, ceva ce avea mare nevoie să fie spus, ceva spon­tan, care nu ține cont nea­părat de planuri sau structuri, ceva care vine, pur și simplu, din tine și peste tine, se ivește în pagină. Pentru că, atunci când scrii, nu lucrează doar min­tea conștientă, ci și mintea in­conștientă, pe care o tot scotocești. De acolo și vin aceste bucăți atât de ade­vărate. Le scrii și apoi, când des­chizi ușa camerei, ieși de acolo cu picioarele tremurând. Și cul­mea e că și cititorii simt și extrag exact aceste zone când vor să dea un citat, să zi­cem. Astea sunt mo­men­tele pentru care scrii de fapt. Plă­cerea scrisului asta e, ține de partea sa nebunească și nepămân­teană. Și de aia și doare atât de tare de fiecare dată când predai o carte. Rămâi gol, încercănat, fără ființa asta vie care ți-a ținut com­panie.

Niciun comentariu: