3 martie 2012

Acasa


Era o astfel de zi.

***

Cînd domnul Knott circula prin casă, o făcea asemenea cuiva nefamiliarizat cu domeniul, bîjbîind pe la uşi închise din timpuri imemoriale, îngenunchind fermecat pe sofalele de la ferestre, împiedicîndu-se în întuneric, căutînd în sus şi-n jos toaleta, oprindu-se nehotărît la baza scărilor, oprindu-se nehotărît în capul scărilor.
Cînd domnul Knott circula prin grădină, o făcea asemenea cuiva neobişnuit cu frumuseţile acesteia, privind la copaci, privind la flori, privind la tufişuri, privind la legume, de parcă acestea, sau el, fuseseră creaţi peste noapte.
Însă în camera lui, deşi uneori dădea să iasă din ea prin garderobă, aici părea domnul Knott cel mai puţin străin, şi se arăta în cea mai bună lumină.
Aici stătea. În picioare. Aşezat. Îngenuncheat. Întins. Aici mergea, încolo şi încoace, de la uşă la fereastră, de la fereastră la uşă; de la fereastră la uşă, de la uşă la fereastră; de la foc la pat, de la pat la foc; de la pat la foc, de la foc la pat; de la uşă la foc, de la foc la uşă; de la foc la uşă, de la uşă la foc; de la fereastră la pat, de la pat la fereastră; de la pat la fereastră, de la fereastră la pat; de la foc la fereastră, de la fereastră la foc; de la fereastră la foc, de la foc la fereastră; de la pat la uşă, de la uşă la pat; de la uşă la pat, de la pat la uşă; de la uşă la fereastră, de la fereastră la foc; de la foc la fereastră, de la fereastră la uşă; de la fereastră la uşă, de la uşă la pat; de la pat la uşă, de la uşă la fereastră; de la foc la pat, de la pat la fereastră; de la fereastră la pat, de la pat la foc; de la pat la foc, de la foc la uşă; de la uşă la foc, de la foc la pat; de la uşă la fereastră, de la fereastră la pat; de la pat la fereastră, de la fereastră la uşă; de la fereastră la uşă, de la uşă la foc; de la foc la uşă, de la uşă la fereastră; de la foc la pat, de la pat la uşă; de la uşă la pat, de la pat la foc; de la pat la foc, de la foc la fereastră; de la fereastră la foc, de la foc la pat; de la uşă la foc, de la foc la fereastră; de la fereastră la foc, de la foc la uşă; de la fereastră la pat, de la pat la uşă; de la uşă la pat, de la pat la fereastră; de la foc la fereastră, de la fereastră la pat; de la pat la fereastră, de la fereastră la foc; de la pat la uşă, de la uşă la foc; de la foc la uşă, de la uşă la pat.


Watt, Beckett.
(în curs de apariţie la Editura Polirom)

Niciun comentariu: