23 iunie 2012

Preventiv. Sau despre pericolele la care se supune un biet traducator

Dacă într-o bună zi o să mă salte poliţia fiindcă de la o vreme caut intensiv pe net bombardiere sovietice, veste antiglonţ, arme, totul în detalii foarte exacte, cu denumiri precise, în cifre şi litere, de parcă m-aş pregăti minuţios pentru un asediu, şi din avion, şi cu luneta, cu indispensabila cagulă, scandînd ziua lozinci decupate din poezii citite noaptea, vă rog să mă salvaţi venind cu această însemnare, pe lîngă sufertaşul cu mîncare.
Răspunsul e simplu: traduc.
O carte stranie, o scriitură minunată, tehnologie & poezie.
De ce-ai muri, de poţi trăi pe-un disc?

Altminteri, insist întru apărare, din realitatea străzii:
a înflorit catalpa,sînt cireşe peste tot,am mîngîiat un bot de calşi m-am delectat cu frumuseţea multicoloră a unor gunoaie:Şi viaţa iarăşi copiază arta - o gărgăriţă, ieri, mergînd pe rama monitorului. De la dreapta la stînga, în sens invers acelor scrisului.

5 comentarii:

hobbitul spunea...

Textul este un frumos, captivant poem extrem de original! N-ai ce-i face, scrii poeme!!!

Veronica spunea...

Dar mulţumesc drăguţ, în numele gărgăriţelor de monitor. Deja trei.
Totuşi, ca să îmi păstrez luciditatea, corect ar fi: Am ce-i face, traduc. Deci nu scriu nimic. Uff...

hobbitul spunea...

Introduc un comentariu, așa scrie că trebuie să fac! Bine, fac așa! Insist pînă-n gunoaile multicolore, cu mintea mea de catifea tocită de atîția ani șterși de dînsa, susțin sus și tare, chiar foarte tare, trîmbițez din turn, din crenel, că scrii poeme și pace bună! Că doar n-o să fiu descăpățînat pentru părerea mea!

Veronica spunea...

Pace bună!
La mine scrie "trimiteţi un comentariu", pudoare duminicală. Aşa că trimit.
Nimeni nu va fi descăpăţînat aici pentru o părere, mai ales cînd e vorba de turnuri şi cu atît mai mult cînd Smeagol însuşi a fost dat la ziear şezînd ca Belacqua pe pieatră, plus despieliţat complet. Li-ber-ta-te! Adică, hobbit, Smeagol sau gărgăriţ, tot omul are dreptul la o părere. La o poziţie. Ce turnul meu!

hobbitul spunea...

Fii atentă:
Gărgărițele de monitor
Rod omul pîn'la cotor!