13 iunie 2013

"Rosu, rosu, catifea" in Festivalul International de Teatru de la Sibiu

M-am întîlnit pentru prima oară cu personajele din Roşu, roşu, catifea în carne şi oase la spectacolul lectură de ieri, din cadrul FITS. O emoţie de soi nou, despre care nu vom povesti aici.
Le voi mulţumi însă, din nou, pentru această întîlnire actorilor Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu: lui Liviu Vlad (pentru interpretarea nuanţată şi emoţionantă a domnului Teodorescu), Ioanei Blaga Frunzescu (interpretînd o Colonelă plină de forţă, preluînd şi presiunea armatei invadatoare invizibile alcătuite în text de Muncitori şi Femeile de serviciu), Mihaelei Şandru (Povestitor cu o voce la care ar visa orice scriitor, delicat punînd în valoare pasajele descriptive, şi O fetiţă inocentă).


Regizorului Bogdan Sărătean, actor al teatrului sibian, vulcan de energie, îndrumător pentru generaţii de elevi şi studenţi, coordonator al spectacolelor lectură din Librăria Humanitas:


Bogdan Sărătean a spus un cuvînt emoţionant la începutul spectacolului:
„O să citim astăzi în memoria lui Gelu Potzolli.
Gelu Potzolli a fost actorul Teatrului Naţional Radu Stanca şi cu el am început acest text. Cu Gelu Potzolli am lucrat pe acest text, iar el s-a îndrăgostit de acest personaj. Era ca un copil în relaţie cu acest text şi acest personaj. S-a întîmplat că el a plecat de pe lumea noastră, iar noi trebuia să facem acest text – şi actorul Liviu Vlad, chiar dacă este mai tînăr decît personajul, a acceptat să preia această atribuţie.
Am vrut să îl menţionez pe Gelu Potzolli fiindcă a fost ultimul rol la care el a lucrat şi ultimul rol la care i-a făcut mare plăcere şi bucurie să lucreze.”

Trebuie să spun ceva despre publicul FITS - un public ideal, atît de numeros încît am dat să plec atunci cînd, ajungînd în librărie cu vreo douăzeci de minute înainte de începerea spectacolului, am crezut că oamenii rămăseseră de la vreun eveniment dinainte, abia încheiat. Şi chiar am plecat, iar cînd m-am întors am priceput că mă înşelasem. Aşa este publicul festivalului, fidelizat de atîţia ani, ştiind să primească şi să dea.

Iar bucuria mea de astăzi o întorc spre Ioana Mălău, secretar literar al TNRS, cea care face selecţia textelor şi despre care nu se vorbeşte degeaba, încă din prima zi de festival, ca despre cea mai interesantă "achiziţie" a teatrului sibian.

Moderator a fost Cătălin Ştefănescu, iar la discuţiile de după reprezentaţie au participat: Ion Bogdan Lefter, Radu Vancu, Anca Bărbulescu.




Spectacolul a fost înregistrat şi va fi difuzat într-o seară, cîndva, de Radio România Cultural.

Foto: Paul Băilă


Foto: Dragoş Dumitru

3 comentarii:

Anonim spunea...

felicitări! sper că anunţi data şi ora difuzării, cînd afli:)

Veronica spunea...

:))
Mulţumesc.
Hai cu cartea!...

Anonim spunea...

Hai cartea!:))