20 august 2009

Semnele, fagurii

Fault dur la cules de tărtăcuţe. Peste două săptămîni, azi, pe canapeaua cărămizie, observ că urma de la rană îmi pare grozav de cunoscută... Este copia perfectă, în oglindă, a semnului pe care îl am din naştere undeva pe piciorul stâng. Perfectă simetrie, de parcă în somn semnul s-ar fi imprimat de pe un picior pe celălalt, ca un fluture de cerneală ce se iveşte pe foaia îndoită!
Cum s-a jucat întîmplarea cu mine şi mi-a anulat micul semn particular, plasîndu-mi un altul, chiar şi temporar. Experimental!

Semnele, defectele, ce-am fi fără ele? Eu ştiu - fără tot balastul cumplit de complexe, hrănindu-mi timiditatea morbidă şi senzaţia permanentă, contradictorie, de sete şi de fugă, nimic nu eram. Iată de ce am, vreau să am încredere în "defectele" altuia - în fiecare dintre ele stă cuibărit, cu pleoapele strînse peste ochii imenşi, un mic animal adormit şi înfometat. Se leagănă între ghilimele ca-ntr-un hamac, cîntîndu-şi singur în vis şi tremurînd, aşteptînd dezmierdarea. Din fagurele în ale cărui hexagoane dulci hibernează aceşti monstruleţi cu degetele în gură, pe care trebuie să ştii cum să-i trezeşti, se pot înălţa deodată şuvoaie de abur împletite cu miere albastră - aşa-s sufletele care tînjesc cel mai mult după dragoste.

4 comentarii:

Cristian Cocea spunea...

Bună, Vera! N-am mai dat de mult un semn de viaţă, însă te-am urmărit discret şi m-am bucurat pentru tine, pentru Nabocov, pentru Brumaru... Sper să ai o vacanţă plăcută şi ... cu chef de muncă! Şi acum, o întrebare - oare cînd se mai joacă Faustul lui Purcărete la Sibiu? Ştiu, ştiu, acum sînt în turneu... Poate în septembrie ? Vreau neapărat să văd acest spectacol. Altfel, toate bune?

Veronica spunea...

Bună, Cristi! Da, se va juca în noua stagiune, din septembrie. Încă nu este programul stabilit. Poţi urmări pe site-ul teatrului: www.sibfest.ro.
Cînd vă hotărîţi să veniţi la Sibiu, neapărat să faceţi rezervări de bilete. "Faust" se joacă mereu cu casa închisă. Funcţionează foarte bine site-ul, aveţi acolo telefoane, adresă de e-mail...
Vacanţă spornică şi ţie!

Cristian Cocea spunea...

Multumesc mult... Altfel, toate bune? (cum ziceam...)

Veronica spunea...

De pe-o zi pe alta, cu curaj... :)