8 martie 2010

Cum se nasc complexele



Am fredonat toată ziulica aşa: "De ziua ta, mămico/ Scot capul prin panou...". Şi-am găsit în sfîrşit poza asta, probabil cea mai nefericită dintre toate pozele copilăriei.

Se făcea că eram mai mică decît un pui de privighetoare în ziua cînd a venit fotograful la grădiniţă, să ne facă poze pentru 8 martie. Poze pe care urma să le dăm mămicilor. Am fost aliniaţi, aranjaţi, duşi la ghilotină... Ce însemna aranjaţi? Hm... Fetiţa asta purta ochelari şi avea cîrlionţi. Nepermis! Ochelarii portocalii i-au fost luaţi fără discuţii, pletele i-au fost prinse zdravăn la spate, iar cîrlionţii complet neascultători şi-au primit ultima pedeapsă chiar de la educatoarea care şi-a lins palma şi apoi mi-a trecut-o peste cap. Pomponul roşu a fost scos la înaintare. Asta conta! Iar eu, nefericită şi înspăimîntată de toate defectele mele...

Ochelari şi cîrlionţi. Iată un păcat capital pentru o fetiţă! Şi nu mi-a trecut nici pînă acum.

Pun poza aşa, să mă fac de ruşine. Dar şi ca un promo nostalgic: două fotografii fără pedeapsă, în deplină libertate, o să apară în Tiuk de primăvară, număr dedicat copilăriei.

18 comentarii:

Nicolae Anca spunea...

La Multi Ani fetitei inca existente pe chipul dumneavoastra si in cuvintele asternute! Si La Multi Ani femeii de astazi :-)
O seara placuta, Anca.

Veronica spunea...

Te îmbrăţişez, Anca. Neapărat să mă anunţi cînd pot să te văd la teatru. :)

hobbitul spunea...

Un Fetiț!

Veronica spunea...

Un fetiţ necăjit.

un oculist vestit spunea...

De ce purta fetița ochelari portocalii? Portocalii erau lentilele sau rama?

șaptecapete spunea...

Eu, care am am șapte capete, cu timpul am început să port ochelari. Dar la fiecare cap am altfel de lentile. Mă refer la culoarea lor. E un mod de a vedea viața în șapte feluri! La izvoare mă uit cu lentilele albastre. La furnici cu cele galbene, sînt mai simpatice așa. La ciupercuțe mă uit cu lentilele cu picățele! Însă pe O elevă o simt de la cîțiva stînjeni distanță după mirosul de cerneală și cretă secretă... Nici nu trebuie să mă mai uit!!

Anonim spunea...

e mişto poza, ce ai cu ea?

Veronica spunea...

Domnului oculist ocult: ramele erau portocalii. Acum sînt verzi.

Şaptecapete: O elevă vrea văzută. O elevă nevăzută devine Smeagoliţă. Fetiţ face pentru balur ochelari din aceia de arţar, elicoptere verzi de pus pe fiecare nas.

Veronica spunea...

Mihai: Ei, mă răsfăţ, şi mie mi-e dragă. Doar că m-au schimbat de nu mai arăt deloc cum arătam. Eu mereu aveam codiţe şi păr luuung.

șaptecapete spunea...

Ca să văd Smeagolița, o să port ochelari cu lentile din matasea broaștei, cu piciorușele ochelarilor moi, din nămol, ca să-i înnod după urechi. Dar ca să văd O elevă mi-e de-ajuns doar ramele portocalii, fără dioptrii de nici un fel!!

un oculist vestit spunea...

@Vakulovski care-o fi! Nu am nimic cu poza, asta vede orice frate, nene! Ce-ar fi să faci controlul anual la binoclu?

Ciupivai spunea...

Vai!!

Veronica spunea...

Domnule oculist suspicios: cred că pe mine mă-ntreba ce-am cu poza. :)

Veronica spunea...

Şaptecapete:
O elevă telegrafiază din copac: "Pup ochi balaur. Stop. Fără lentile mai frumoasă. Stop. Rame, ramuri, muri şi fragi. Stop."

șaptecapete spunea...

Balaurii folosesc telegraful fără fir! Ei transmit prin licurici care zboară în formații diferite, scriind fraze luminoase în amurg, texte ce se destramă cît ai clipi. Trebuie să fii veșnic atent și să ai imaginație la descifrat dedesubturile, nuanțele sclipitoare ale jerbelor...

Anonim spunea...

un oculist care se credea tare vestit (dar atît de anonim în realitate!) se băga în seamă, dar cînd s-a încreţit şi s-a uitat ceva mai bine, a observat că nu vede bine deloc. dar nici nu auzea prea bine, aşa că s-a întrebat dacă nu cumva e în vis. nu, era doar în somn

Veronica spunea...

O să fac ca Ciupivai: Vai! E clar c-a fost o simplă neînţelegere. Oculistul a crezut că se lua de el V., cînd de fapt îmi punea mie o întrebare inofensivă, şi tot aşa...
Să se facă pace, că se-mbufnează bufniţele...

un oculist și mai vestit spunea...

Neaparat trebuie făcut controlul și cu binoclul întors!! E deontologic.