17 iunie 2011

TIFF 3

Selectaţi, selectaţi!...
Aseară, cînd Piaţa Mare era plină ochi de mii de sibieni veniţi ca la urs, exact ca-n 2007, şi dincolo şi dincoace de garduri, la concertul lui Bregovic urmat de filmul "Ursul", eu dădui roată pieţei căutînd o nestemată, coborîi pe lîngă Muzeul de Istorie, pozai cerul violet şi mă oploşii în mica sală a Teatrului Gong, undeva prin spate, cu nimeni şi mai în spate, cu doar alte cîteva zeci de spectatori împietriţi împrejur. Şi-am văzut ceva ce nu se prea poate povesti, dar încercăm.
"Moara şi crucea", un film din 2011 al regizorului polonez Lech Majewski, care nu face "decît" să aducă la viaţă un tablou, tablou care nu e "decît" Drumul spre calvar al lui Bruegel cel Bătrîn.
De la primele cadre, figuri ca decupate din tablourile lui Bruegel - tolăniţi pe iarbă, dansatori, copii ghiduşi, femei cu privirea pierdută, morarul stînd undeva deasupra tuturor, un dumnezeu în nori de făină,



iar de-a lungul primei jumătăţi de oră nu se rosteşte nici un cuvînt, deşi pînza freamătă de viaţă şi sunete, sînt aşternute poveştile dimprejurul poveştii, şi Bruegel însuşi stă în iarbă şi priveşte pînza unui păianjen şi ştie că aşa va picta, ca un păianjen.



Personajele îşi văd de viaţă, sau de moarte,



Bruegel începe să umple pînza gri, dominată de moara de pe stîncă în care trosnesc roţile uriaşe de lemn, ştie deja unde va pune copacul vieţii şi unde cercul negru al morţii,



şi cum îşi va duce Isus crucea, şi că nu i se va vedea chipul, şi nu i se va vedea nici actorului de-a lungul întregului film.



Imagini absolut minunate, uneori lungi cadre încremenite, tablouri vii, în care simţi curgînd timpul, desfăşurările sînt impresionante, culorile fermecătoare.
Puteţi vedea mult mai bine în trailerul de aici.

Cînd am ieşit, Piaţa Mare era parcă şi mai plină. Bregovic şi "Ursul" au avut un enorm succes la public. Fiecare îşi culege genul de bucurie care i se potriveşte, asta-i frumuseţea festivalurilor.
Era o lună enormă, roşie, cum coborai pe lîngă Filarmonică. Iar contul meu de Facebook era blocat de cîteva ore, deşi nu fusese decît o sală cu spectatori selectaţi. Un gest care şopteşte zadarnic unei singure urechi din aglomerata Piaţă Mare: mergi la film într-o sală, mergi o dată măcar şi la un film într-o sală...


Moara şi crucea
Titlu original: The Mill and the Cross
Ţara: Suedia, Polonia (2011)
Regia: Lech Majewski
Cu: Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York
Lech Majewski, unul din cei mai aventuroşi şi inspiraţi cineaşti ai Europei, traduce în limbaj cinematografic capodopera lui Bruegel, Calvarul, invitând ştrengăreşte spectatorul să exploreze universul estetic al picturii pe măsură ce este prezentată realizarea acesteia.
Festivaluri: Sundance 2011, Rotterdam 2011, Göteborg 2011, Istanbul 2011.

Niciun comentariu: