22 septembrie 2012

Trei veşti

Am terminat această carte scurtă, extrem de scurtă, pe care nu ştiu cînd şi unde o voi publica. Deja e ca o regulă: între două volume de proze scurte scriu cîte un volum diferit, care nu apare nicăieri. Pe primul l-am făcut uitat de mult, la al doilea ţin tare dar nu mă mai îndur să îl scot şi să-l privesc în ochi, pe acesta însă îl iubesc, e atît de fragil, atît de mic şi de diferit, încît nu ştiu ce editură l-ar putea considera o carte. Dar e o carte, e un întreg care nu poate accepta nimic altceva lîngă el, între aceleaşi coperte. O văd aşa: mică, pătrată, ca un dicţionar de buzunar, cu diferite nuanţe de verde pe copertă, cu trei animale mici şi gîrbovite ducîndu-se pe un drum, văzute din spate, îndepărtîndu-se, îndepărtîndu-se. Îmi promit să încerc. Poate la anul. Dar e aşa de limpede în mintea mea, aşa de cuminte şi rotundă, şi cu atîta tăcere, încît mă tem de orice punere în fapt.

O veste bună care vine cînd scotocesc pe site-ul Polirom, la secţiunea "În pregătire". Zice aşa: Toate bufniţele, Filip Florian, Colecţia: Fiction Ltd. O carte pe care o aşteptam, de care eram sigură că se scrie. Unde se tace, se scrie. Va fi bucurie.

Săptămîna viitoare, la Sibiu, Colocviile Revistei Transilvania, acum incluzînd un festival internaţional de poezie. Programul integral este pe blogul lui Radu Vancu, aici, dar şi pe alte multe bloguri deja. Sînt peste douăzeci de poeţi, vor fi lecturi şi lansări la foc continuu, vineri seara şi sîmbătă. Va fi diferit. Trei dintre cărţile lansate se lansează în premieră aici. Ceea ce lipseşte, din cîte văd deocamdată în program, e tema de discuţii, masa rotundă. Care a fost esenţială anul trecut. Dar sigur vor mai veni veşti.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ce pregătiri frumoase! poate că îndepărtându-se, îşi croiesc drumul spre tăcerea care s-ajungă şi la noi cândva.
şi bufniţe! ce bine că vin de la filip florian, ce la locul lor sunt toate.

Veronica spunea...

Schimb de tăceri. Eu aştept, tu aştepţi, noi ne aşteptăm. :) Un fel de masă rotundă.