14 septembrie 2011

De ascultat

Probabil nu mai e nimeni să nu fi aflat că mîine încep la Sibiu Colocviile Revistei Transilvania, organizate pentru a opta oară de Dragoş Varga şi Radu Vancu.
Ediţia omagială Mircea Ivănescu va cuprinde - joi, vineri, sîmbătă - mai multe lecturi de poezie ca oricînd: nouăsprezece strict în cadrul colocviilor, plus alte opt în seara de poezie catalană, plus două - nu chiar de poezie - la Institutul Blecher.

Programul detaliat este pe blogul lui Radu Vancu.
Iar Dragoş Varga ne-a spus într-un interviu că: "Va fi, într-adevăr, o ediţie omagială dedicată unuia dintre cei mai importanţi şi influenţi poeţi contemporani. În afara unei mese rotunde în care se va discuta despre poetul, traducătorul şi omul Mircea Ivănescu, programul colocviilor va cuprinde o serie de recitaluri de poezie şi lansări ale unor foarte bune cărţi de poezie apărute în 2011, precum şi o nouă ediţie a clubului de lectură Institutul Blecher. Nu întâmplător, majoritatea invitaţilor sunt poeţi, dintre cei mai reprezentativi în poezia română contemporană, din toate generaţiile, şi credem că lecturile lor (deloc puţine, fiind, în fond, un mic maraton poetic) reprezintă cea mai bună modalitate de a-l omagia pe autorul lui mopete. Fără inutile lupte generaţioniste, fără lamentaţii privind canonul literar şi ierarhiile de conjunctură, va fi, sperăm, o frumoasă celebrare a Poeziei."

Mă gîndesc la ediţiile precedente - n-am lipsit decît la prima, în 2004 - la cum fiecare în parte a avut un ceva al ei, fiecare a lăsat în urmă gînduri pocnind precum castanele pe Moscovei şi nostalgii şi bucurii şi tristeţi, şi sînt convinsă că ediţia de acum va fi una cu totul specială, chiar dacă, aşa cum bănuiesc, se va dovedi că aerul intim şi discreţia întîlnirilor vor fi declarate pierdute, pe ici, pe colo.

2 comentarii:

anca giura spunea...

Ce mi-ar fi plăcut să fiu în zonă! Aştept impresiile, ştiu că tocmai acum eşti în miezul întâmplărilor. Vorbeam cu Teodora Coman despre tine( de bine, se-nţelege) săptămâna trecută, la Săvârşin.:)

Veronica spunea...

A fost minunat, o ediţie specială, o sărbătoare. Sînt atîtea de povestit. O să mă scutur de tristeţea post-festivalieră şi o să vă povestesc.