Ce Meșter Manole mai e și bietul traducător. După ce zidește cu lunile la un text, e de ajuns o întâlnire nefericită cu un redactor nepriceput, ca să se dărâme pereți întregi de cuvinte. Ia și pune la loc, ia și pune la loc.
Am întâlnit, și la traduceri, dar și la cărțile mele, atâția redactori dăruiți, care nu intervin inutil, care nu rescriu, care nu fac înlocuiri doar ca să li se vadă pixul pe pagină, ei găsesc locul unde țesătura e firavă sau firul are defect, ei pun degetul exact unde trebuie și se retrag cu discreție. Și am întâlnit măcelari, redactori numai cu numele, care taie fără nici un discernământ, care înlocuiesc fără să asculte muzica textului, fără să înțeleagă întregul, fără să stea să se gândească că textul tradus e citit de cel puțin trei ori înainte ca ei să îl citească o dată, se grăbesc să taie de la prima lectură orice cuvânt mai interesant pe care ei nu-l înțeleg, dar pe care autorul l-a folosit cu un rost și care trebuie conservat. Se taie cuvinte speciale și se scriu deasupra banalități. Se taie fraze bizare și șlefuite în traducere pe același tipar și se scriu propoziții cu explicații incluse, de parcă cititorii ar fi o șleahtă de prostovani. Apoi, spre compensație, se taie cele mai banale cuvinte și se scriu în locul lor niște trăznăi inventate. Traducătorul sau autorul trebuie să refacă, o treabă extrem de istovitoare când textul a fost măcelărit din greu - și de data asta explicând ceea ce era deja rezolvat, punând degetul colo și colo și colo, în sutele de pagini distruse, până la orbire și greață. Un cuvânt e ca un perete de rezistență, îl tai și cade o structură întreagă. Disperare. Disperare.
Un comentariu:
Zimbeste, miine va fi mai rau. S-apoi scrierile sunt toate castele din nisipul cuvintelor, tarimul subiectivitatii neingradite. Diferite persoane, diferite intelesuri, diferite contexte, iar traducatorul vine si el cu experiente diferite. E frumoasa nebunia de a crede ca vei putea scriind, sau traducind, sa transmiti complexitatea de idei si sentimente prin combinatii de cuvinte. Tonul insa conteaza si poate sa alunge cititorii obositi dupa o zi de timpenii similare la slujba; si ar fi pacat pentru ca textele pe care le-am citit pe blogul dumneavoastra sunt foarte frumoase. Nu va fie frica sa zimbiti.
Cu stima,
Adrian Maior
Trimiteți un comentariu